Ατμόσφαιρα της μουσικής

κειμενο 2Αυτό που κάνει ιδιαίτερη την Ινδική κλασσική μουσική, είναι η βαθιά της σχέση με το διαλογισμό και τη σιωπή. Αν και πλούσια σε λυρισμό και ευαισθησία, πιο πολύ στοχεύει στο να προκαλέσει μια βαθιά εσωτερική σιωπή στον ακροατή, ώστε μέσα στο φως αυτής της γαλήνης να έρθει στην επιφάνεια ένα κομμάτι του εαυτού το οποίο μέσα στη ζωή της πόλης μένει κρυμμένο και δεν αναπτύσσεται.
Χάρη στην εσωστρεφή ομορφιά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μουσική ψυχαγωγίας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται περισσότερο για ένα μουσικό διαλογισμό.
Ο εξοικειωμένος ακροατής της μπορει να εμβαθύνει ακούγωντας τη, όμως εχει παρατηρηθεί ακόμα και όσοι δεν εχουν έρθει σε επαφή με το είδος αυτό πριν, επισης μπορούν να απολάυσουν και ωφεληθούν απο της θεραπευτικές της ιδιότητες.
Κουρδίζοντας ενα μουσικό όργανο ηδη η ατμόσφαιρα παίρνει τον κατάλληλο ‘φωτισμό’ στα πρόσωπα όσων συμμετέχουν δίνοντας την είκονα ενος πίνακα που ζωγραφίζεται εκείνη της στιγμή στο κοινό.
Ο ακροατής πιο πολύ αισθάνεται με το σώμα του, παρά ακούει τη μουσική με τα αυτιά του.
Κάθεται δηλαδή κατά προτίμηση σε μια ευθυτενή στάση και στρέφοντας την προσοχή                                                                                                                 στη ροή του ήχου χωρίς ο ίδιος να επεμβαίνει.
Εύκολα διαπιστώνει κάποιος, πως η ένταση, ο ρυθμός και η μελωδία επιδρούν στην εσωτερική του σύσταση. Παράλληλα, μέσα απ αυτή την παρατήρηση, οι ήχοι ταξιδεύουν μαζί με την αναπνοή σε όλο το σώμα, το οποίο αρχίζει να δίνει την αίσθηση της δόνησης.
Έτσι ο ακροατής-διαλογιζόμενος μέσα απ αυτή τη διαδικασία έρχεται σε επαφή με το σώμα του και μέσα απ αυτό με τα συναισθήματά του.
Δεν δραπετεύει δηλαδή, αλλά βιώνει αυτό που συμβαίνει μέσα του την κάθε στιγμή, ακόμα κι όταν η μουσική τελειώνει.

Η αξία της μουσικής σα μέσω τέχνης είναι ότι μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε την εσωτερική μας αλλά και εξωτερική κατάσταση.                                                  Γιατί η μουσική δεν θα είχε καμία αξία αν δεν μας ωθούσε να βιώνουμε την ομορφιά της ζωής στο διαρκές κι απέραντο Παρόν.